روز جهانی غذا؛ همه با هم رشد کنیم، تغذیه کنیم و بر اصول پایداری بمانیم
هر سال روز تأسیس سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد در ۱۶ اکتبر به نام روز جهانی غذا در سراسر دنیا گرامی داشته میشود.
امسال این روز با موضوع «همه با هم رشد کنیم، تغذیه کنیم و بر اصول پایداری بمانیم» جشن گرفته خواهد شد.
غذا جوهره زندگی و یکی از سنگبناهای فرهنگها است. تامین دسترسی به غذاهای سالم و مغذی به ویژه در بخشهای فقیرنشین و آسیبپذیر، بخش مهمی از اقدامات مقابلهای به ویژه در دوران بحرانها است.
هرچند که این سالروز امسال با دوران همهگیری کووید ۱۹ همزمان است اما این موجب شده ما به احتیاجات اساسیمان مثل غذا توجه دوباره و بیشتری داشته باشیم.
متاسفانه تامین همین احتیاجات بدیهی برای قشری از جامعه غیرقابل ممکن است. گفته میشود که گرسنگی در حال حاضر بیشتر از بیماریهایی مانند ایدز، مالاریا و سل باعث مرگ انسانها میشود۱.
در حال حاضر، نیاز به حمایت از قهرمانان زنجیرهی محصولات غذایی مثل کشاورزان و کارکنان کل سیستم صنایع غذایی بیشتر احساس میشود.
هر قدم امروز ما، فردای ما را میسازد
لازم است بخشهای خصوصی و دولتی مطمئن شوند که سیستمهای تامین غذایی محصولات غذایی متنوعی را برای تغذیه کردن جمعیت رو به رشد ارایه میدهند که با رویکرد توسعه پایدار تولید میشوند.
همه ما در زنجیرهی تامین و مصرف غذا، با انتخاب غذای سالم، افزایش تقاضای مواد مغذی وارد کردن عادات پایدار در زندگی روزمرهمان میتوانیم نقشی ارزشمند را ایفا کنیم. مصرف کردن مواد غذایی عملی بیش از «خوردن و نوشیدن» است.
ما هم این توانایی را داریم که از راه انتخابهای غذایی سالم بر چرخه تولید اثر بگذاریم که این خود به حفظ سیستمهای غذایی پایدارتر کمک موثری میکند.
گام اول: سالم و متنوع انتخاب کنیم
یک رژیم غذایی سالم به زندگی سالم کمک می کند.
هنگامی که ما دست به انتخابهای متنوع میزنیم در واقع تولید متنوع انواع غذاها را تشویق می کنیم.
این نه تنها برای بدن ما سالمتر است، بلکه برای خاک و محیط زیست ما بسیار اهمیت زیادی دارد؛ زیرا یک رژیم غذایی متنوع، تنوع زیستی را ترجیح میدهد!
گام دوم: محلی انتخاب کنیم
هر زمان که میتوانیم با خرید مواد غذای تازهی محلی، مانند خرید از بازار کشاورزان در محلهی خود یا بازارهای محصولات محلی، از قهرمانان غذا حمایت کنیم.
با این کار ، ما به کشاورزان خردهمالکی که با تولید مواد غذایی محلی، چرخ اقتصاد محلی خود را میچرخانند کمک میکنیم محصولات متنوعی تولید کنند.
گام سوم: فصلی انتخاب کنیم
همه میدانیم با خرید محصولی که در فصل خاص خود تولید میشود، رد پای کربنی را کاهش میدهیم.
وقتی غذا در یک کشور دور خارج از فصل تولید و وارد میشود، قبل از ورود به بازار محلی ما مسیری طولانی را طی میکند که این موجب انتشار گازهای گلخانهای خواهد شد.
خوردن غذای فصلی میتواند تازهتر، خوشطعمتر و مغذیتر باشد.
گام چهارم: بعضی مواد غذایی را بکاریم
اگر در خانه فضایی سبز ، دسترسی به بالکن یا گلدانهای گیاهی داریم، بهتر است یاد بگیریم که چگونه میوهها، سبزیجات و گیاهان خود را پرورش دهید.
وقتی ما در مورد نحوهی تولید غذا اطلاعاتی کسب کنیم، قدردانیمان از همهی کارهایی که برای کشت محصولات انجام میشود، افزایش پیدا میکند.
گام پنجم: در فضای مجازی تاثیر مثبتی بگذاریم
میتوانیم از بستر رسانهی اجتماعیمان برای ترویج عادتهای غذایی و خرید سالم استفاده کنیم.
طبق پیشنهاد فائو، با استفاده از هشتگ رسمی، WorldFoodDay# و FoodHeroes#، و همچنین #روزجهانی_غذا و #قهرمان_غذا، مردم را در مورد رویدادهای مهم مانند روز جهانی غذا آگاه کنیم.
گام ششم: به قهرمانان غذا و غذا احترام بگذاریم
پس از رسیدن غذا به میزمان، ممکن است بخشی از آن خورده نشود.
یاد بگیریم که چقدر غذا بپزیم و چطور مواد غذاییمان را به درستی نگهداری کنیم.
مثلا نگه داشتن آن در ظرفی تمیز و دربسته برای وعدههای غذایی روز دیگر، یکی از راههای جلوگیری از هدر رفتن غذاهای خانگی سالممان است.
با به اندازه خوردن و نگه داری درست، به تولیدکنندگان غذا و خود غذا احترام میگذاریم.
گام هفتم: از کسب و کارهای خرد و خردهفروشیهای مواد غذایی حمایت کنیم
با حمایت و خرید از کسب و کارهای نوپای پایدار و خردهفروشیهای محلی میتوانیم به رشد آنها کمک کنیم.
منابع:
- https://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3269356
- http://www.fao.org/world-food-day/take-action/en/
- http://www.fao.org/world-food-day/themes/en/
تالیفترجمه: گروه ساوا