روز جهانی ایمنی مواد غذایی
۷ ژوئن ۲۰۱۲ برابر با ۱۷ خرداد ۱۴۰۰، روز جهانی ایمنی غذا است. هدف از گرامیداشت این روز، جلب توجه همگانی و انگیزه انجام اقداماتی مانند جلوگیری، شناسایی و مدیریت خطرات ناشی از غذا، کمک به امنیت غذایی، سلامت انسان، رونق و شکوفایی اقتصادی، کشاورزی، دسترسی به بازار، گردشگری و توسعه پایدار است.
غذایی که میخوریم حاصل تلاش اختصاصی همهی افرادی است که آن را رشد و پرورش میدهند، نگهداری، فرآوری، آمادهسازی، ذخیره و توزیع میکنند و در نهایت به فروش میرسانند.
روز جهانی ایمنی غذا راهی مهم برای آگاهی ما از مسائل ایمنی غذا، نشان دادن نحوهی پیشگیری از بیماریها از طریق ایمنی مواد غذایی، ارایهی رویکردهای مشترک برای بهبود ایمنی مواد غذایی در بخشهای مختلف و بهکارگیری راهحلها و روشهای ایمنتر بودن غذا است.
ایمنی غذا به همهی ما مربوط میشود و مسئولیت مشترک بین دولتها، تولیدکنندگان و مصرفکنندگان است. همه ما از مزرعه تا بشقاب، نقش داریم تا اطمینان حاصل شود که غذایی که مصرف میکنیم به سلامتی ما آسیب نمیرساند.
پس ما هم در این زنجیره با استفاده از روشهای ایمنی مواد غذایی در خانه و زندگی روزمره خود، نقش خودمان را ایفا میکنیم. به گفتهی سازمان بهداشت جهانی، یک زندگی سالم، یک اقتصاد سالم، یک سیاره سالم و یک آینده سالم در گروی یک غذای ایمن و سالم است.
موضوع روز جهانی ایمنی غذا ۲۰۲۱: غذای ایمن امروز برای فردایی سالم
تولید و مصرف مواد غذایی ایمن مزایای کوتاه و طولانیمدتی برای ما، کره زمین و اقتصاد دارد. با استقبال از نوآوریهای دیجیتالی، بهبود راهحلهای علمی و همچنین ارج گذاشتن به دانش سنتهایی که از پس آزمون زمان برآمده، در دسترس بودن مواد غذایی سالم و ایمن میتواند در آینده به طور پایداری برای همه میسر باشد.
پیامهای کلیدی فائو و سازمان بهداشت جهانی
- امنیت غذایی بدون ایمنی غذایی وجود ندارد.
- غذای بیخطر برای سلامتی و رفاه انسان ضروری است.
سازمان بهداشت جهانی تخمین میزند که بیش از ۶۰۰ میلیون نفر هر ساله در اثر خوردن غذای آلوده به باکتری، ویروس، انگل، سمی یا دارای مواد شیمیایی بیمار میشوند و ۴۲۰ هزار نفر میمیرند. با این حال، این اعداد فقط نشاندهنده نوک قله این کوه یخ است.
- سرمایهگذاری امروز در ایمنی مواد غذایی، پاداشهایی در آینده در برخواهد داشت.
تولید غذای ایمن با امکان دسترسی به بازار و افزایش بهرهوری، فرصتهای اقتصادی را بهبود میبخشد. همچنین، اقدامات درست در طول زنجیره تامین باعث بهبود پایداری، به حداقل رساندن آسیبهای زیست محیطی و محصولات کشاورزی بلااستفاده میشود. غذای ناسالم و آلوده منجر به از بین رفتن تجارت سالم، ایجاد ضررهای اقتصادی و اتلاف بیشتر مواد غذایی میشود.
- رویکرد «سلامت همه»، ایمنی غذا را بهبود می بخشد.
ایمنی مواد غذایی نیاز به یک رویکرد جامع مانند «سلامت همه»، دارد که ارتباط بین سلامت افراد، حیوانات، گیاهان و محیط را برای تولید و تامین مواد غذایی کافی بسیار مهم می داند.
- ایمنی غذا مبتنی بر علم است.
ایمنی غذا مبتنی بر علم است. نگاه کردن یا بوییدن غذا راهی مطمئن برای بررسی بی خطر و سالم بودن آن نیست. دانشمندان علوم مواد غذایی در تلاش هستند که بگویند برای تولید و ایمن نگه داشتن غذا، چه روشهای تولید، پردازش، جابجایی و آمادهسازی لازم است. وقتی روشهای ایمنی غذا در سراسر زنجیره غذایی به کار گرفته می شود، نتیجه آن غذای سالم و امن است.
فراخوان فائو و سازمان بهداشت جهانی
۱- اطمینان از ایمن بودن مواد غذایی. ضمانت تامین غذای سالم و مقوی یکی از اقدامات مهم دولتها است.
۲- رشد و پرورش ایمن مواد غذایی. تولیدکنندگان محصولات کشاورزی و مواد غذایی باید شیوههای درست و بدون خطری را در پیش بگیرند.
۳- نگهداری ایمن مواد غذایی. کسب و کارهای فعال در صنایع مواد غذایی باید از سالم بودن آنها اطمینان حاصل کنند.
۴- تشخیص مواد غذایی سالم و امن. مصرفکنندگان باید در مورد غذای سالم و ایمن اطلاعاتی شفاف بگیرند و آگاهانه عمل کنند.
۵- مشارکت در مسیر مواد غذایی ایمن. مشارکت و همکاری برای تولید و مصرف مواد غذایی ایمن و سالم بسیار مهم است.