تجربهی متفاوت آشپزی مینیمالیسم
سبک زندگی مینیمالیسم
خوب است که پیش از تعریف آشپزی مینیمال، مفهومی زندگی مینیمال را کمی باز کنیم.
مینیمالیسم درباره داشتن چیزهای درست است و در آن کیفیت بر کمیت ترجیح دارد. زندگی مینیمال بر مدار مفید و مختصر بودن از روی آگاهی و انتخاب میچرخد.
فلسفه سبک زندگی مینیمال درباره رها شدن از بند زواید و متعلقات مادی و رسیدن به هستهی زندگی بر اساس تجربه است. با این شیوه درک میکنیم که چطور خلوت کردن آگاهانهی زندگی از حواسپرتیهای اضافی، جا را برای تجربههای ارزشمندی باز میکند که در نهایت بخش مهمی از غنیمتهای زیستیمان میشود.
میتوانیم بعضی از مزایای این سبک زندگی را اینطور خلاصه کنیم:
- اگر واقعگرا باشیم میفهمیم که از همه وسایلی که داریم استفاده نمیکنیم. پیروان این سبک زندگی میگویند یکی از وسایل خود را انتخاب کنید و از خودتان بپرسید آیا در ۹۰ روز گذشته از آن استفاده کردهاید؟ اگر نه، آیا در ۹۰ روز آینده از آن استفاده میکنید؟ اگر نه، آن را کنار بگذارید یا ببخشید. با این کار از محاصرهی خرت و پرتهایی که ارزشی به زندگی نمیافزایند، خلاص میشویم.
- اگر هزینههای کمتری داشته باشیم، میتوانیم بودجهمان را راحتتر مدیریت کنیم و از نگرانیهای مالی خلاص میشویم.
- تمرکز بر داشتههایمان، آرامش ذهنی ما را بیشتر میکند.
- پول خود را خرج تجربه کردن میکنیم تا خرید وسایل و انبار کردن احتمالی آنها.
- ترس «از دست دادن» نداریم و خوشحالتر و کم استرستر زندگی میکنیم.
- به سمت سبزگرایی قدم برمیداریم.
اینکه در نهایت ما این سبک زندگی را انتخاب کنیم یا نه، بستگی به خودمان دارد. ولی میدانیم که زندگی با همین فلسفههای ساده ساخته میشود.
آشپزی مینیمالیسم؛ توجه به تفاوتهای ظریف
مینیمالیسم یا کمینهگرایی فقط یک سبک هنری یا زندگی نیست، اگر به کمینگی فکر میکنیم و به آن باور داریم، میتوانیم در تجربههای آشپزیمان هم واردش کنیم.
در واقع ما در آشپزی مینیمالیسم، مانند همان چیزی که در زندگی مینیمال گفتیم، حشو و زوایدی را کنار میگذاریم که به ما ارزشی نمیافزاید و در عین حال به اصل تجربه آشپزی میپردازیم.
آشپزی مینیمال مثل قدم زدن در پارک ساده و مفرح است که با کمترین وسیله، تجربهی لحظاتی خوشایند را فراهم میکند.
فلسفهاش ما را به این سمت میبرد که به مدد خلاقیت، سادگی و کمترین تلاش ذهنی و جسمی، غذای خانگی مطلوبی را میل میکنیم. این سبک جذاب آشپزی، ممکن است در ابتدای راه به نظر سخت بیاید اما ذره ذره بخشی از سبک آشپزی میشود و آن وقت است که لذت و قدردانیمان را از غذا بیشتر میکند.
برای ایده گرفتن از سبک آشپزی مینیمالیسم، تمرکز بیشتر روی دستور تهیه و رسیدن به طعم ایدهآل است. با این حال نباید از این تفاوتهای ظریف و ریز غافل شویم:
زمان کوتاه
شاید فکر کنیم پخت غذای باکیفیت در زمان کوتاه امکانپذیر نیست. وقتی میگوییم زمان کوتاه منظورمان ۳۰ دقیقه یا کمتر نیست بلکه زمانی کوتاهتر از وقت معمولی است که برای پختن آن غذا صرف می کنیم.
یک دستور تهیهی مینیمال باید جمع و جورتر و سریعتر باشد که در وقتمان صرفهجویی کند. گاهی میتوان مقدمات غذا را از قبل آماده و در زمان پخت صرفهجویی کرد؛ مثلا خیساندن حبوباب از قبل غیر از فایدههای دیگرش، زمان پخت را کوتاهتر میکند. یا مثلا برای تهیه قرمه سبزی اگر مقدماتش را از قبل فراهم کرده باشیم، در زمان کوتاه تری به نتیجه نهایی میرسیم.
تعداد مراحل کمتر
این هم به نوعی به زمان کوتاهتر ختم می شود. هرچقدر تعداد مراحل تهیه کمتر باشد، دنبال کردن آن هم راحتتر میشود.
فهرست کوتاه مواد اولیه
معمولا لیست بلندبالایی از مواد اولیه کار ما را سخت میکند. بعضی از مواد اولیه پایه اصلی غذا هستند و قابل حذف کردن نیستند اما بعضی دیگر فرعیاتی هستند برای خوشمزهتر و دلرباتر شدن غذا.
اگر مواد اولیه باکیفیتی تهیه کنیم با یکی دو چاشنی اصلی، غذا را به طعم واقعی و اصیلش میرسانیم. بنابراین میتوانیم فرعیات را حذف کنیم.
ابزار کمتر و در دسترستر
بعضی ابزارهای آشپزی مثل مدلهای مختلف رنده یا پاستاساز نقشی حیاتی در آشپزیمان ندارند. بنابراین وقت آشپزی میتوانیم ابزارهای لازم را نزدیک و دم دست قرار دهیم و بقیه را دورتر.
مصرف کردن فصلی
وقتی هر ماده غذایی را در فصلش مصرف کنیم فضای کمتری برای فریزر کردن صرف شود. با این کار هم رژیم غذایی سالمتری داریم هم مواد اولیه مورد نیازمان راحتتر در دسترسمان قرار میگیرد.
خرید به اندازه
اگر به تناسب میزان خرید و مصرفمان واقف باشیم، در طولانیمدت میبینیم که اتلاف و پسماند غذایی کمتری خواهیم داشت.
ساده کردن انتظارات
انتظاراتمان را ساده کنیم. طبیعی است که غذاهای خانگی و طبیعی طعم پیتزای بیرون نمیدهند اما هم سالمتر هستند و هم طعم واقعی و اصیل همان غذایی را میدهند که پختیم.
در آشپزی مینیمال آنچه مهم است:
- سلامتی
- خوشمزگی
- ظاهری ساده و آراسته
- کیفیت و نه کمیت
- پایداری
- سبزگرایی
- سرعت
- صرفهجویی مالی
آنچه مهم نیست:
- تجملات و خودنمایی
- پیچیدگی
- آشپزنمایی
- تزیینات بیش از حد
- وسواس
- فرآوری بیش از اندازه چربی یا شکر و غیره