راهنمای کامل خرید بهترین چای ایرانی
برای خرید بهترین چای ایرانی، چه فاکتورهایی را باید در نظر بگیریم؟ اصلا چای خوب چیست و تاریخچه چای در ایران چیست و از کجا وارد عادتهای زندگی ما شده است؟ چای ایرانی با چای خارجی چه تفاوتی دارد، انواع چای شمال از مزارع چای لاهیجان تا غربترین ساحل خزر و کلی نکتهی مهم برای انتخاب درست در خرید بهترین چای ایرانی را میتوانید در این مطلب بخوانید.
تاریخچه چای در ایران
اجتماعی شدن چای در ایران، مسیری چندصد ساله را پیموده و ذرهذره جایگزین یک نوشیدنی سنتیتر، یعنی قهوه، شده است. این نوشیدنی، از اول روزمان حضور دارد؛ از نوشیدنی اصلی صبحانه است، گاهی پس از وعدهی غذایمان هوسش میکنیم، وقت کار و معاشرت و استراحت به عنوان میانوعدهای جذاب و مفرح میچسبد. خلاصه اینکه نوشیدنش بخشی از رفتارهای روزانه و فرهنگ غذاییمان شده است.
چای شمال
تاریخچه چای در ایران از اواخر سلطنت ناصرالدینشاه شروع میشود که حاج محمدحسین اصفهانی، معروف به کمپانی و ملقب به امینالضرب، از تاجران برجستهی قاجار، بذر چای را به ایران آورد ولی به نتیجهی دلخواه نرسید. حدود چند سال بعد میرزا محمدخان کاشفالسلطنه در دورهی مظفرالدینشاه از هندوستان تخم چای را آورد و در شهر لاهیجان کاشت که آب و هوایش شبیه مناطقی از هیمالیا بود که کشت چای اولین بار در آنجا رقم خورد.
از آن سالها تا امروز چای تاریخچه پر فراز و فرودی داشته تا باغهای چای در ایران از حدود طوالش (تالش) در گیلان تا نزدیکیهای چالوس در مازندران، بهویژه در فومن، رشت، لاهیجان، لنگرود، رودسر و تنکابن گسترده و روزبهروز به هواخواهانش اضافه شد و خرید چای به یکی از عادتهای خرید ایرانیان اضافه شد.
چینهای چای
برگهای چای بعد از انتخاب و دستچین کردن، اول پلاس و تخمیر میکنند، بعد مالش میدهند و نرم میکنند و در نهایت به مرحلهی بو دادن و خشک کردن میرسند.
چای شمال را در ۳ فصل بهار، تابستان و پاییز میچینند که چین بهاره از همه مرغوبتر و اعلا است. بعد از آن چای پاییزه است که از چین تابستان ممتازتر و خوشعطرتر است و چین تابستانه در ردهی سوم قرار میگیرد که رنگش بیشتر ولی عطر و طعمش کمتر است.
مهمترین انواع چای ایرانی
از بهترین و باکیفیتترین انواع چای ایرانی خوب، چای دوبرگ و یا چای سرگل بهارهی لاهیجان است که از غنچه و برگ ریز بالایی بوتهی چای است و طبیعتا مقدارش کمتر است. چای دوبرگ ساوا در همین ردهی بالای کیفی قرار میگیرد که به علت نوع فرآوری و استفاده از جوانههای مرغوب و نازک انتهای بوته، به داشتن رنگ طبیعی، طعم و عطر قویتر و تندتری معروف و به اصطلاح لبدوزتر است. ما چای دوبرگ ساوا را با افتخار بهترین چای ایرانی میدانیم و تا کنون هم پرفروشترین چای ساوا و حتی جزء پر فروشترین محصولات پیشخوان ساوا نیز بوده است.
از دیگر چایهای دستچین، چای همهپسندِ روزانهی ساوا است که طعمیاد گُلی و ترکیبی از مزه شوری-شیرینی دارد. چای روز، کافئین طبیعی کمتری نسبت به چای صبحانه و گسی ملایمتری نسبت به چای دوبرگ ساوا دارد.
نوع دیگر چای، شکستهتر و ویژهی صبحانه است که زودتر از چای روزانه و دوبرگ دم میآید ولی کافئین بیشتری دارد. چای صبحانهی ساوا به همین دلیل کمی تلختر و گستر است و انرژی روزمان را میسازد.
از دیگر انواع چای که در بین چایخوران معروف است:
– چای باروتی یا شکسته که نرم است و بیشتر در قهوهخانهها طرفدار دارد.
– چای پَردرشت یا چای قلمی که برگهای پردرشت، بلند و کشیدهای به رنگ مشکی دارد.
– چای زرین از بهترین و ممتازترین انواع چای است و برگهای درشت و زردرنگی دارد.
– چای منبری هم چایی است که خیلی مرغوب نیست و برای پذیرایی در مجالس عمومی و روضهخوانیها مصرف میشود.
– چای آقپر یا چای پرسفید که همان چای سفید است.
-
چای دوبرگ۵۶۰،۰۰۰ ریال – ۷۹۰،۰۰۰ ریال ریال
تفاوت چای ایرانی و خارجی
چایهای ایرانی خوب کاملا طبیعی و بدون هیچگونه رنگ، اسانس، مواد افزودنی و شیمیایی دیگر است. در واقع بهترین چای ایرانی چایی است که هیچگونه افزودهای نداشته باشد. در حالیکه به خیلی از چایهای خارجی رنگ، عطر و اسانس مصنوعی اضافه شده و به همین دلیل زوددم هستند و زودتر عطر و رنگشان مشخص میشود. اگر کمی آب سرد روی چای ایرانی و خارجی بریزیم، میبینیم بعد از مدت برابر، فنجان چای خارجی رنگ و عطر میدهد ولی فنجان چای ایرانیمان بدون تغییر رنگ و بو میماند.
غیر از این، نمیتوانیم به روند عملآوری چایهای خارجی و یکدست و باکیفیت بودن برگهایش همیشه اطمینان کنیم. خیلی از پاکتهای چایهای خارجی از برگهای کهنه، پودر و خاکهی چای پر شده و با معطر کردنش این بیکیفیتی از چشم ما پنهان است. ساوا چای ایرانی را چای خوب میداند.
چای ایرانی ساوا در شیشههای جذاب و همینطور به شکل پاکتی برای مصارف بیشتر ارائه میشوند.
برای خرید چای ایرانی ساوا به فروشگاه محصولات محلی ساوا سر بزنید. قیمت چای ایرانی ساوا را هم در این صفحه میتوانید ببینید.
درگاه چای در ویکیپدیای فارسی را ببینید.
-
چای صبح۴۳۰،۰۰۰ ریال – ۶۷۰،۰۰۰ ریال ریال